Boligmarkedet kan for tiden bedst beskrives som sammenligningen med Tivolis smarte, nye rutsjebane, hvor man bliver slynget rundt så vildt som ingen andre steder i landet. For mens boligudbuddet stormer opad, så er priserne på vej i modsatte retning.
Bare ikke overalt. For holder man luppen over Danmarks fem største øer uden en broforbindelse, erfarer man, at øerne holder bedre stand end resten af landet. På nogle øer er udbudspriserne sågar steget.
Et samlet billede over øerne – Fanø, Læsø, Samsø, Ærø og Bornholm – viser, at boligmarkedet disse steder bestemt ikke giver anledning til samme svimmelhed som førnævnte rutsjebane. Tværtimod er tempoet stille og roligt som i Den Gamle Haves Veteranbiler. I hvert fald når det gælder prisudviklingen. Den er nemlig ganske jævn, til trods for at der er flere boliger til salg i dag. Det viser nye tal fra Boligsiden.dk.
Svag stigning i udsbudspris
”Hvor den gennemsnitlige udbudspris for en kvadratmeter enfamiliehus på landsplan er faldet med omkring 16 procent siden maj i fjor, så er den samlet set steget med godt og vel en halv procent på Fanø, Læsø, Bornholm, Samsø og Ærø”, forklarer Birgit Daetz, der er kommunikationschef hos Boligsiden.dk.
Tallene skal ses i sammenhæng med, at der siden maj sidste år er kommet 19% flere villaer og rækkehuse til salg i Danmark, mens tallet for de fem nævnte øer er helt oppe på 36%. Men den kendsgerning får altså ikke sælgerne på øerne til at sætte udbudsprisen ned.
Retter man blikket mod fritidshusene, er prisudviklingen på øerne noget efter resten af landet; hvor prisen for en kvadratmeter sommerhus på landsplan er faldet med i gennemsnit 6% i løbet af de seneste 12 måneder, er prisudsvinget på de fem øer tilsammen kun minus 2,4%.
Mere stabile priser – samme udbudstider
”Samtidig med, at priserne på sommerhuse er faldet med seks procent på et år, så er der ikke kommet flere boliger til salg. Vores tal viser, at der i dag som for et år siden er lige godt 10.000 fritidsboliger til salg på det danske marked. Men på øerne er der faktisk 17 procent flere til salg i forhold til maj sidste år”, siger Birgit Daetz.
For et år siden var der således 485 fritidsboliger at vælge imellem på de fem øer. I dag er det tal steget til 570.
Udbudspriserne er altså slet ikke faldet lige så meget på øerne som i resten af landet – faktisk er den steget en anelse, når det gælder enfamiliehusene. Det til trods er liggetiderne ikke meget længere end i resten af Danmark. De 570 fritidsboliger, der lige nu er udbudt til salg på de fem øer, har gennemsnitligt ligget præcis én måned længere end de 10.000 tilsvarende huse, der er til salg i Danmark. Liggetiden på øerne er 339 dage mod 308 på landsplan.
Når det gælder enfamiliehuse, er der stort set ingen forskel; på landsplan har husene ventet på en ny ejer i 213 dage, mens tallet er 225 på øerne.
Noget tyder dermed på, at selv om man skal en tur med færgen, så er de store øer ganske attraktive for boligkøberne. I hvert fald er sælgerne generelt mindre tilbøjelige til at sætte udbudsprisen ned, end tilfældet er i det øvrige Danmark.
I denne og en række kommende artikler tager Boligsiden.dk pulsen på boligmarkedet på landets største øer uden fast forbindelse til resten af landet. I de næste fem artikler stiller vi skarpt på udviklingen på Fanø, Bornholm, Ærø, Samsø og Læsø.